Eurostand 98 – Sydsidens kamp for ståpladser

I anledning af Sydsidens 25 års-jubilæum bringer brondby.com en række artikler og interviews, der fortæller om den legendariske stemningstribunes betydning for både Brøndby IF og fankulturen i Danmark. Vi lægger ud med historien om Brøndby-fansenes kamp for ståpladser – den såkaldte Eurostand 98-kampagne.

-----

Siden indvielsen i 1992 har ståpladser kendetegnet Sydsiden, og for mange blågule fans er det en klar forudsætning for en levende og dynamisk stemning, der kan spredes på resten af stadion.

Undervejs har retten til at stå til fodboldkampe imidlertid været under pres. Efter Hillsborough-tragedien i 1989, hvor 96 Liverpool-tilhængere blev mast ihjel, blussede debatten om tribuneforhold op, og en udløber blev UEFAs krav om siddepladser til europæiske kampe.

Brøndby-supporterne har alle dage været aktivistiske, når det kommer til fansenes forhold og muligheder. Sjældent har noget forenet den brede skare af Sydsiden-gængere end retten til at stå. Således var Brøndby-fans idémagere bag kampagnen ”Eurostand 98”:

Fodboldfans vågn op!

Nedtælling til de europæiske fodboldsupporters protestdag!!! Fra sommeren 98 har det europæiske fodboldforbund UEFA besluttet at forbyde ståpladser på stadions, der afholder europæiske cupkampe. At stå op under en kamp er totalt forbudt. Hvis fansene ikke indleder en diskussion med myndighederne nu, vil det blive uundgåeligt, at UEFAs siddepladskrav kan blive udvidet til også at gælde i de nationale ligaer i hele Europa, som det er tilfældet med Premier League i England. Det er et faktum, at gennemførelsen af "all-seater" stadionerne i England, sammen med andre tiltag, har højnet sikkerheden, men dette har også lagt en dæmper på den euforiske stemning skabt af supporterne. Fodbold er en trend i disse år, men før eller senere vil denne udvikling vende.

Sådan blev brevet til alle europæiske fans indledt i 1998. Det faldt sammen med Brøndby IF’s deltagelse i Champions League, og på trods af UEFAs nye krav valgte den delegerede at acceptere udsigten til, at Brøndby-fansene stod op og sang under kampene.

Det anses som en vigtig milepæl i de aktive fankredse, da denne accept blev tolket som, at der – trods ændrede sikkerhedsregler – stadig var en pragmatisk tilgang til stemning. Og selv om der stadig skal være sæder til europæiske kampe, så er det accepteret, at folk står op.

Selve kampagnedagen endte med at være en stor succes på tværs af Europa. I Brøndby var der dyb tavshed på endetribunen, da Vragel Da Silva bragte de blågule på 1-0 mod Viborg den 11. september. Protesten gik nemlig ud på at sidde ned og lege stilleleg igennem hele første halvleg for derefter at genoptage stemningen. På den måde fik man fra supporternes side vist, at hvis man ikke sikrede grundlaget for en stor og levende tribune, så ville stemningen falde.

Efter de store stadionbyggerier i Tyskland er kursen på europæisk plan langsomt vendt. I stedet for et fokus på at forhindre folk i at stå op og se fodbold, er det i dag erstattet af, hvordan man kan bevare ståpladserne og samtidig højne sikkerheden. Det har betydet, at ståpladserne er på vej tilbage – selv i Storbritannien.

-----

Fejringen af Sydsidens 25 års-fødselsdag kulminerer til opgøret mod Lyngby BK søndag den 19. marts kl. 17:00, der er officiel flagdag og jubilæumskamp. Her vil det være muligt at købe et flag til 75 kroner, der fungerer som billet til Sydsiden. Læs mere om både kampen og flagtilbuddet her.

Du kan også læse meget mere om Sydsidens 25 års-jubilæum her på sydsiden.brondby.com.